Overrepen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Overrepen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en je kunt er geld mee verdienen. Door zonnepanelen op jouw woning wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be check je toepasbare details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Overrepen!

zonnepanelen installateur 3700
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.270 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€159,50

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Overrepen maart 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Tongeren. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Tongeren zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Overrepen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4740), dan bedraagt het voordeel al snel €588. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Hiervoor krijg je een passende vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Overrepen variëren tussen de €5000 en €6100 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2790 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en/of Qurrent betaal je al snel €697,50 (prijspeil maart 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Overrepen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna bekijk je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119306€3675 – €4375€430
2273011€5200 – €5775€675
3341015€5950 – €6150€850
4398016€6375 – €6675€920
5461019€6925 – €7275€1010
6502023€7425 – €7900€1060

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal regels: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Overrepen ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Overrepen bedraagt 3335 kWh. Dit staat voor zo’n 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 1850 kWh zijn dat er 8, voor 2800 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De meeste huizenbezitters installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Is een vergunning noodzakelijk in Overrepen?

Voor zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-overrepen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Overrepen vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs vind je in een zeer korte periode een professionele expert in jouw streek. Veel monteurs hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de prijzen. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere vraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer de aard van de woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Overrepen.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft voorletter + achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit uw regio. Kijk verder dan de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijv. ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn organisaties die hun dak over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €80,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Overrepen op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Overrepen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Overrepen een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!