Rutten

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Rutten? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Op basis van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door de steeds gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij deze website bekijk je praktische info met betrekking tot zonnepanelen kopen in Rutten!

zonnepanelen installateur 3700
 • Structureel lagere energiekost.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.300 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€159,96

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Rutten februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Tongeren. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Tongeren is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Rutten
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4770), dan profiteer je al van een korting van zo’n €591. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden huishoudens hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Rutten liggen tussen om en nabij de €4300 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert circa 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Nuon betaal je hiervoor wel €705,00 (onkosten februari 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Rutten kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117708€3500 – €4350€430
2270013€5125 – €5875€525
3326015€5925 – €6075€700
4394017€6500 – €6850€880
5453019€7075 – €7125€990
6508023€7600 – €7875€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Rutten check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rutten bedraagt 3350 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig plusminus 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1900 kWh gaat het om 8, voor 2900 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3975 kWh moet je uitgaan van 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Bijna alle investeerders kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens vind je dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Rutten?

Voor zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-rutten

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Rutten vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten vergelijk je binnen enkele minuten een uitstekende monteur in je postcodegebied. Een aantal bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op het tarief. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf expliciet het huis. Het genre huis (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Rutten.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier weten we hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van specialisten uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar check ook op certificering (zoals bijv. IEC keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Rutten op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Rutten
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Rutten een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!