Haren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Haren? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en besparen je geld. Geholpen door zonnepanelen op jouw woning is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan dit ook op ons dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van de zonnepanelen-vergelijker check jij actuele details die helpen bij zonnepanelen kopen in Haren!

zonnepanelen installateur 3700
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Stroom opwekken met respect voor milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieLimburg
GemeenteTongeren
Postcode37000
Gasverbruik20.190 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€165,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Haren juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de regels zijn in de gemeente Tongeren. Onduidelijke informatie? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Tongeren is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Haren
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren tegen een speciaal rentetarief een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4660), dan pak je al snel €578. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Haren fluctueren tussen de €4200 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert grofweg 2710 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en/of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €677,50 (prijspeil juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Haren bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118606€3550 – €4200€390
2278013€5250 – €5650€525
3354015€5900 – €6225€725
4408016€6550 – €6750€920
5449019€6925 – €7125€1030
6487022€7450 – €7900€1100

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Haren check je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Haren bedraagt 3595 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 10 pv-panelen van 325 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 900 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er zijn zelfs all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Haren?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-haren

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Haren vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt vind jij in korte tijd een deskundige vakspecialist in de regio. De meeste specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf het type woning. Het type huis (plat of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Haren.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar wees scherp op kleine lettertjes/certificaten (bijv. VDE keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Haren op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Haren
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Haren een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!