Sint-Truiden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Sint-Truiden? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en financieel interessant. Door gebruik te maken van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door o.a. de steeds gunstigere prijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van onze vergelijker bekijk jij praktische info die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Sint-Truiden!

zonnepanelen installateur 3800
 • Lagere energierekening.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik23.130 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€172,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Truiden mei 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) check je wat de regels zijn in de gemeente Sint-Truiden. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Sint-Truiden zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Truiden
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een lage rente een groene lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4350), dan is het belastingvoordeel al gauw €539. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Hiervoor krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de overproductie. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Sint-Truiden schommelen tussen de €4000 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen mondt uit in pakweg 3060 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Eneco en Oxxio betaal je al snel €765,00 (vergoeding mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Sint-Truiden kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117306€3625 – €4350€420
2298013€5275 – €5775€550
3323014€6000 – €6225€800
4417016€6475 – €6850€910
5431019€7000 – €7125€1030
6510023€7600 – €7975€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Sint-Truiden check je de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Truiden bedraagt 3365 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1900 kWh gaat het om 7, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3850 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Veel klanten prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen zijn zeer flexibel. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Sint-Truiden?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-truiden

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Populaire zonnepanelen bedrijven in Sint-Truiden vergelijken? Met het onderstaande stappenplan zoek jij in korte tijd een betrouwbare vakspecialist in jouw eigen buurt. Tal van bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de prijzen. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Kies ook een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Truiden.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft jouw naam (+ achternaam), telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan weten wij ook hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap ontvangt u ook de offertes.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na zo’n 5 werkdagen volgt er een transparante offerte van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen allerlei rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Truiden op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Sint-Truiden
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Truiden verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente