Runkelen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Runkelen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en men kan er flink door besparen. Geholpen door zonnepanelen op je woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Gezien de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Dankzij deze website ontdek jij waardevolle informatie die helpen bij zonnepanelen kopen in Runkelen!

zonnepanelen installateur 3803
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38030
Gasverbruik20.800 kWh
Stroomverbruik kWh3300 kWh
Gemiddelde energierekening€160,92

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Runkelen juni 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees je welke regelingen er zijn in de gemeente Sint-Truiden. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Sint-Truiden bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Runkelen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten met een lage rente een krediet kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er bestaat een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4520), dan profiteer je al van een korting van zo’n €560. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de traditionele tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen gunstig voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Runkelen liggen tussen de €5000 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen genereert plusminus 2910 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Delta en/of Pure Energie betaal je al snel €727,50 (vergoeding juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Runkelen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117906€3450 – €4425€440
2302013€5150 – €5900€625
3330016€6000 – €6150€725
4407018€6300 – €6625€930
5465020€7075 – €7300€1030
6482021€7650 – €7900€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Verder is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Runkelen ontdek je de geschiktheid van je dak. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Runkelen is 3300 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Advies: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1800 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3875 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste mensen kiezen voor de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Runkelen?

Voor het plaatsen van panelen op het huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-runkelen

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Runkelen vergelijken? D.m.v. de adviezen van onze specialisten kies je in korte tijd een deskundige monteur in jouw omgeving. Tal van adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de prijs. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Omschrijf het type huis. Het type dak (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Runkelen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 5 dagen krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar relevante keurmerken (je kunt denken aan Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en zijn panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Runkelen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Runkelen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Runkelen een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!