Brustem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Brustem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Met behulp van zonnepanelen bij je huis wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Op basis van deze website check je toepasbare aanbevelingen die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Brustem!

zonnepanelen installateur 3800
 • Snelle terugverdientijd.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.700 kWh
Stroomverbruik kWh3550 kWh
Gemiddelde energierekening€166,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Brustem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) vind je welke regelingen er zijn in de gemeente Sint-Truiden. Geen resultaten? Neem dan contact op met jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Brustem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Dit zijn speciale leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4420), dan is het voordeel al snel €548. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor krijg jeeen redelijke vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen gunstig voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Brustem liggen tussen om en nabij de €5300 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in pak ‘m beet 2810 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €702,50 (vergoeding juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Brustem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hieronder vind jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119006€3625 – €4325€380
2298013€5075 – €5750€550
3321014€6100 – €6125€800
4406016€6425 – €6850€920
5460019€6925 – €7225€1000
6507023€7425 – €8175€1080

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Gezien de zonnepanelencheck Brustem tref jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Brustem is 3550 kWh. Dit kan je zelf genereren met circa 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 2000 kWh rekenen installateurs er 7, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3925 kWh wordt vaak gekozen voor 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de klanten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Brustem?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-brustem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Brustem vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan vind jij moeiteloos een betrouwbare vakman in de buurt. Verscheidene monteurs bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo concreet mogelijk de woning. Het soort dak (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur geeft dan relevant zonnepanelen advies in Brustem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en e-mailadres. Daardoor weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Nadien zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals bijv. CE-keurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Brustem op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Brustem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Brustem een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!