Gelinden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Gelinden? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Middels zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Omwille van het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? D.m.v. deze pagina doorzoek je omvangrijke details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Gelinden!

zonnepanelen installateur 3800
 • Snelle terugverdientijd.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.720 kWh
Stroomverbruik kWh3560 kWh
Gemiddelde energierekening€166,43

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Gelinden juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be bekijk jij hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Truiden. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Gelinden
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciaal type lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4440), dan pak je al snel €550. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen in wattpiek en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger het is. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Gelinden liggen tussen de €4100 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 2830 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Delta en/of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €707,50 (prijspeil juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Gelinden is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder doorzoek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117207€3575 – €4300€380
2295013€5175 – €5725€625
3355015€5975 – €6075€875
4396017€6450 – €6725€880
5438019€7000 – €7175€1010
6492022€7700 – €8075€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Gelinden ontdek jij of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gelinden bedraagt 3560 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 825 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de klanten installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Welke vergunning moet ik hebben in Gelinden?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is een vergunning noodzakelijk als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gelinden

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Gelinden vergelijken? D.m.v. onze stappenplan vergelijk je zonder problemen een erkende monteur in de buurt. Tal van leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf duidelijk het huis. Het soort woning (schuin of plat) en de ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De deskundige verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Gelinden.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en het mailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit uw regio. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar bekijk ook certificaten en keurmerken (zoals Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gelinden op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Gelinden
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Gelinden een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Vlamingen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!