Halmaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Halmaal? Zonnepanelen zijn duurzaam en winstgevend. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dat ook voor mijn huis? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Op basis van onze tool doorzoek je uitgebreide details m.b.t. zonnepanelen kopen in Halmaal!

zonnepanelen installateur 3800
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.740 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€166,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Halmaal juli 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Truiden. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Sint-Truiden bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Halmaal
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4460), dan is jouw winst al gauw €553. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 5% spaarrekening. Niet alleen goed voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (juli 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Halmaal zitten vaak tussen de €4900 en €6200 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert zo’n 2850 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €712,50 (kosten juli 2024). Door goedkope zonnepanelen in Halmaal is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119507€3400 – €4375€410
2285012€5275 – €5725€575
3354016€6000 – €6275€775
4386017€6400 – €6700€900
5435020€7000 – €7150€1030
6488021€7450 – €7950€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Verder is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Halmaal tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Halmaal is 3570 kWh. Dit staat voor om en nabij 11 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3925 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. De meeste woningbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Evengoed vind je dunne-film panelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Halmaal?

Voor zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-halmaal

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Halmaal vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten tref jij in een zeer korte periode een uitstekende vakman in jouw omgeving. Veel bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Let ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer de aard van het huis. Het type huis (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn essentieel. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Halmaal.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de scherpste prijs, maar wees scherp op relevante keurmerken (zoals bijv. ISO certificaat, RoHS certificaat, Recyclage, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed nieuws, ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We onderscheiden verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Halmaal op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Halmaal
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Halmaal een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!