Wilderen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Wilderen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en besparen je geld. Middels zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Wegens gunstigere prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Op basis van deze website ontdek je actuele informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Wilderen!

zonnepanelen installateur 3803
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Lange levensduur.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38030
Gasverbruik20.810 kWh
Stroomverbruik kWh3305 kWh
Gemiddelde energierekening€161,07

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wilderen april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be check jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Truiden. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Sint-Truiden kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Wilderen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens extra goedkoop een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4530), dan is het belastingvoordeel al gauw €562. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een aanbieding met 10 panelen in Wilderen zitten vaak tussen de €5400 en €6100 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa zo’n 2920 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €730,00 (prijs april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Wilderen bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117407€3575 – €4225€410
2287013€5225 – €5825€550
3348014€6050 – €6225€825
4407018€6325 – €6700€900
5430020€7075 – €7150€990
6509022€7675 – €7925€1100

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Wilderen lees jij of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wilderen is 3305 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 5 panelen toereikend, voor 1925 kWh moet je rekenen op 8, voor 2975 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. De doorsnee bewoners installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed zijn er dunne-film panelen. Deze PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Wilderen?

Voor PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wilderen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Wilderen vergelijken? Door middel van onze stappenplan kies jij vandaag nog een uitmuntende installateur in de buurt. Verscheidene specialisten bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Schets de eigenschappen van het huis. Het type woning (plat + schuin) en de geografische ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Wilderen.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), tel. nr. en als laatste het e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna krijgt u natuurlijk de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook certificaten en keurmerken (bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die hun dak/grond vol met zonnepanelen willen leggen. Dit is financieel erg interessant, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wilderen op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Wilderen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Wilderen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!