Duras

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Duras? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en fiscaal aantrekkelijk. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de interessante terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker tref je actuele aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Duras!

zonnepanelen installateur 3803
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Duurzame investering.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38030
Gasverbruik20.780 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€167,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Duras april 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be lees jij wat de regels zijn in de gemeente Sint-Truiden. Kom je er niet uit? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Duras
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen extra voordelig een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4500), dan profiteer je al van een korting van zo’n €558. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je een redelijke vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno april 2024. Het rendement is in lijn met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (april 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Duras fluctueren tussen de €4200 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op circa 2890 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Qurrent betaal je hiervoor wel €722,50 (vergoeding april 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Duras is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3600 – €4275€410
2293012€5075 – €5825€550
3329014€6050 – €6250€850
4398016€6325 – €6650€950
5435020€7000 – €7225€1030
6492022€7525 – €8050€1060

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal zaken: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Duras achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Duras bedraagt 3590 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 12 panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1925 kWh gaan we uit van 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Bijna alle investeerders maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Duras?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-duras

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Duras vergelijken? Geholpen door onze stappenplan vind jij in enkele stappen een uitmuntende vakspecialist in de buurt. Sommige adviseurs bieden een kleine showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de prijs. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Duras.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en niet te vergeten uw e-mail. Op die manier komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Vervolgens zenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er verschijnen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn verenigingen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Duras op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Duras
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Duras een capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!