Aalst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Aalst? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en leveren ook nog eens euro’s op. Via zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. dalende prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Op basis van onze tool check jij veelzijdige aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Aalst!

zonnepanelen installateur 3800
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.690 kWh
Stroomverbruik kWh3545 kWh
Gemiddelde energierekening€165,97

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Aalst april 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website energiesparen.be ontdek jij welke regelingen er zijn in de gemeente Sint-Truiden. Geen resultaten? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sint-Truiden zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Aalst
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4410), dan is het belastingvoordeel al gauw €547. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is overeenkomstig met een royale 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huizen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (april 2024) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Aalst schommelen tussen de €4900 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa plusminus 2800 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Energiedirect of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €700,00 (prijs april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Aalst kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna tref je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118408€3425 – €4300€440
2293011€5150 – €5700€500
3354016€6000 – €6025€700
4409017€6425 – €6750€940
5457019€6900 – €7200€1000
6485023€7675 – €7875€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Gezien de zonnepanelencheck Aalst achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Aalst bedraagt 3545 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen geschikt, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. De meeste klanten verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Verder onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Aalst?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-aalst

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Aalst vergelijken? Via het advies hieronder heb jij vandaag nog een uitstekende vakspecialist in jouw omgeving. De meeste aanbieders hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de verkoopprijs. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Omschrijf de aard van de woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn daarin van belang. Maak daarna een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Aalst.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft voorletter + achternaam, tel. nr. en het emailadres. Op die manier is het helder hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Daaropvolgend versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week krijg je persoonlijke offertes van installateurs met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op certificering (bijv. Recyclage, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld scholen die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen vereiste.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Aalst op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Aalst
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Aalst aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!