Kortessem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Kortessem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Met behulp van zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Vanwege de aantrekkelijke paneel prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze vergelijker vind je praktische adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Kortessem!

zonnepanelen installateur 3720
 • Lagere energierekening.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLimburg
GemeenteKortessem
Postcode37200
Gasverbruik23.080 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€171,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Kortessem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Kortessem. Geen resultaten? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Kortessem zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Kortessem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen met een interessante rente een speciaal type lening kunnen nemen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5050), dan is het voordeel al snel €626. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Kortessem komen doorgaans uit tussen de €5000 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen draait uit op om en nabij 3010 kWh stroom. Bij een maatschappij als Delta en/of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €752,50 (tarief juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Kortessem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118607€3500 – €4350€420
2283012€5100 – €5750€525
3353016€5975 – €6150€800
4386016€6500 – €6850€910
5435019€6925 – €7225€1000
6485023€7450 – €7975€1110

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Kortessem vind je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kortessem bedraagt 3340 kWh. Je hebt dus nodig pak ‘m beet 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1950 kWh moet je rekenen op 8, voor 2925 kWh gaan we uit van 11, en voor 3825 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de bewoners installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Kortessem?

Voor het plaatsen van panelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kortessem

Installateur zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Kortessem vergelijken? Geholpen door de adviezen van onze specialisten kies je zonder problemen een uitmuntende aanbieder in de regio. Het merendeel van de adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk verder dan de kosten. Houd ook rekening met certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo concreet mogelijk de woning. De woning-categorie (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn essentieel. Maak daarna een keuze voor een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. Het installatiebedrijf geeft dan erkend zonnepanelen advies in Kortessem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan weten we hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de laagste offerte, maar wees scherp op eventuele keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Kortessem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Kortessem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Kortessem een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente