Engelmanshoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Engelmanshoven? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Door zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Gezien de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door de zonnepanelen-vergelijker check jij omvangrijke adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Engelmanshoven!

zonnepanelen installateur 3800
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Goed voor het milieu.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.710 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€166,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Engelmanshoven juni 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be doorzoek je hoe het ervoor staat in de gemeente Sint-Truiden. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sint-Truiden zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Engelmanshoven
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren heel voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4430), dan profiteer je al van een korting van zo’n €549. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Hiervoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat wel veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De kosten (juni 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Engelmanshoven liggen tussen om en nabij de €4400 en €6900 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op zo’n 2820 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Budget Energie en/of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €705,00 (tarieven juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Engelmanshoven bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118407€3700 – €4250€420
2284012€5225 – €5850€650
3328015€6000 – €6225€800
4417018€6350 – €6825€930
5441020€6925 – €7200€1030
6492022€7650 – €7950€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Engelmanshoven ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Engelmanshoven bedraagt 3555 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen zijn er minder nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1925 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3950 kWh zijn dat 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan de helft van de consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Engelmanshoven?

Voor zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-engelmanshoven

Een zonnepanelen-installateur vinden

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Engelmanshoven vergelijken? Met het advies hieronder tref jij moeiteloos een erkende aanbieder in jouw omgeving. Tal van aanbieders beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Check ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets duidelijk het huis. Het type huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Engelmanshoven.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om voorletter + achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Zo weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Vervolgens zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 4-5 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Engelmanshoven op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Engelmanshoven
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Engelmanshoven een capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!