Kerkom-Bij-Sint-Truiden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Door middel van de nieuwste zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door het financieel interessante plaatje, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met behulp van deze pagina doorzoek jij waardevolle raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden!

zonnepanelen installateur 3800
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Goed voor het milieu.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.750 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€166,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden april 2024

Een speciale subsidie is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref je de spelregels in de gemeente Sint-Truiden. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Kerkom-Bij-Sint-Truiden
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens met een lage rente een krediet kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4470), dan bedraagt het voordeel al snel €554. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type zonnecel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden liggen tussen de €5400 en €6900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen wekt op circa 2860 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €715,00 (prijs april 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3625 – €4225€390
2278011€5100 – €5725€650
3323015€5975 – €6125€825
4397018€6550 – €6800€900
5448019€6925 – €7150€970
6504022€7400 – €8025€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het schikt naar een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Kerkom-Bij-Sint-Truiden lees jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kerkom-Bij-Sint-Truiden is 3575 kWh. Hiervoor zijn benodigd omstreeks 12 panelen van 320 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 1800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3825 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Veel consumenten maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vind je dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De aanschafkosten liggen lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Kerkom-Bij-Sint-Truiden?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kerkom-bij-sint-truiden

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Goede zonnepanelen bedrijven in Kerkom-Bij-Sint-Truiden vergelijken? D.m.v. onze stappenplan vergelijk jij in een zeer korte periode een uitmuntende specialist in de regio. Verschillende leveranciers beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Is het uitgangspunt een aangekochte woning of huur je? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Definieer zo concreet mogelijk het huis. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn van groot belang. Kies tevens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Kerkom-Bij-Sint-Truiden.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er meer info benodigd is. Daarna zenden zij de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van adviseurs uit de buurt. Kijk verder dan de laagste prijs, maar check ook op certificaten en keurmerken (bijv. RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die een stukje dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Kerkom-Bij-Sint-Truiden
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Kerkom-Bij-Sint-Truiden een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!