Groot-Gelmen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Groot-Gelmen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Middels de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be tref je waardevolle details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Groot-Gelmen!

zonnepanelen installateur 3800
 • Lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.730 kWh
Stroomverbruik kWh3565 kWh
Gemiddelde energierekening€166,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Groot-Gelmen april 2024

Een speciale subsidie is er helaas niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be lees je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Sint-Truiden. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Sint-Truiden bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Groot-Gelmen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens tegen een lage rente een groene lening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De plannen zijn om dit te veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met 6 procent rente. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huishoudens hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe lager de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Groot-Gelmen liggen tussen de €5000 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen staat gelijk aan circa pak ‘m beet 2840 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Powerpeers betaal je hiervoor wel €710,00 (prijspeil april 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Groot-Gelmen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het gedeelte hieronder tref je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117107€3675 – €4400€440
2293013€5300 – €5875€650
3343014€6025 – €6200€750
4399017€6525 – €6675€920
5459020€7075 – €7250€1000
6514021€7400 – €7875€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Groot-Gelmen ontdek je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Groot-Gelmen is 3565 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 panelen geschikt, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2900 kWh zijn dat er 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. Meer dan de helft van de woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning verplicht in Groot-Gelmen?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-groot-gelmen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Groot-Gelmen vergelijken? Door de adviezen van onze specialisten heb jij in een zeer korte periode een uitmuntende specialist in je woonplaats. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de kosten. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is de stroomvraag? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Schets het type huis. De dak-categorie (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur biedt zo uitstekend zonnepanelen advies in Groot-Gelmen.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daarna krijgt u natuurlijk de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Na 4-5 dagen volgen er offertes van adviseurs met een goede naam in de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste aanbieder, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er zijn allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gymzalen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Groot-Gelmen op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Groot-Gelmen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Groot-Gelmen een netvergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!