Gorsem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Gorsem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Gebruikmakend van zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Mede door de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van onze website ontdek je actuele informatie die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Gorsem!

zonnepanelen installateur 3803
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Ook te integreren in het dak.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38030
Gasverbruik20.790 kWh
Stroomverbruik kWh3595 kWh
Gemiddelde energierekening€167,51

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Gorsem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Truiden. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Gorsem
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee woningeigenaren met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4510), dan is het voordeel al snel €559. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een 6% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningeigenaren kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het soort en merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Gorsem schommelen tussen de €4200 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 2900 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Eneco of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €725,00 (onkosten juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Gorsem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118907€3450 – €4350€430
2288013€5125 – €5750€550
3322016€5925 – €6250€750
4381016€6500 – €6775€920
5444020€7050 – €7200€1020
6490021€7450 – €8000€1050

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Gorsem achterhaal je of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gorsem bedraagt 3595 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 zonnepanelen van 285 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1825 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 4000 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste woningbezitters kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens vind je dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Gorsem?

Voor het laten leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gorsem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Erkende zonnepanelen bedrijven in Gorsem vergelijken? Op basis van onze stappenplan vergelijk je moeiteloos een deskundige expert in de regio. Verschillende monteurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets het type huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Gorsem.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het helder hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar let ook op eventuele keurmerken (zoals VDE keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gorsem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Gorsem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Gorsem verplichte kost – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!