Riemst

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Riemst? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en een goede investering. Geholpen door zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Wegens het financieel interessante plaatje, de speciale 6%-BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Aan de hand van onze vergelijker doorzoek je actuele toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Riemst!

zonnepanelen installateur 3770
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLimburg
GemeenteRiemst
Postcode37700
Gasverbruik23.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€171,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Riemst mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Riemst. Kan je het niet vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Riemst zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Riemst
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4330), dan is het voordeel al snel €537. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000 woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het type zonnecel, het vermogen (wattpiek) en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe voordeliger de investering. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Riemst variëren tussen de €5400 en €5500 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 3040 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Eneco en NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €760,00 (prijspeil mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Riemst kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hierna bekijk jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120706€3425 – €4400€390
2306013€5200 – €5850€675
3334015€5975 – €6275€825
4382016€6375 – €6850€940
5449019€7000 – €7300€960
6507021€7675 – €7925€1090

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Riemst bekijk jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Riemst bedraagt 3355 kWh. Dit staat voor plusminus 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan zijn er minder nodig. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 pv-panelen genoeg, voor 1950 kWh gaat het om 8, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De doorsnee investeerders kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Riemst?

Tijdens de montage van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-riemst

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Riemst vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan vind je snel en eenvoudig een deskundige vakman in jouw eigen buurt. Een aantal leveranciers hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de installatiekosten. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf de karakteristieken van de woning. Het genre huis (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn essentieel. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Riemst.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Denk dan aan: jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van adviseurs uit de regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met eventuele keurmerken (zoals TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie grond of een dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Riemst op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Riemst
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Riemst een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente