Velm

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Velm? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en goed voor de portemonnee. D.m.v. krachtige zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Dankzij dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van deze website bekijk jij accurate tips die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Velm!

zonnepanelen installateur 3806
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Zelf controle over je energiekosten
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38060
Gasverbruik20.820 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€161,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Velm april 2024

Een landelijke subsidiepot is niet beschikbaar in België. In sommige gemeenten zijn er aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Sint-Truiden. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Sint-Truiden zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Velm
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens met een lage rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4540), dan bedraagt het voordeel al snel €563. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Velm schommelen tussen de €4300 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op pak ‘m beet 2930 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Greenchoice en/of Pure Energie betaal je voor dit stukje stroom wel €732,50 (tarief april 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Velm bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119708€3550 – €4425€390
2301011€5250 – €5700€525
3330016€5950 – €6200€775
4399016€6500 – €6650€930
5430019€7050 – €7200€1000
6493022€7675 – €8150€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Velm lees jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Velm is 3310 kWh. Hiervoor zijn benodigd grofweg 12 panelen van 300 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen genoeg, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2875 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3975 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De gemiddelde consumenten prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Daarnaast vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Velm?

Voor panelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-velm

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Velm vergelijken? Door gebruik te maken van de uitleg die hierna komt zoek je in korte tijd een uitmuntende vakspecialist in jouw omgeving. Het merendeel van de bedrijven bieden een kleine showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan de kosten. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het genre woning (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De vakman voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Velm.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Daaropvolgend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook eventuele keurmerken (denk aan VDE keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien verschillende interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet nodig.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Velm op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Velm
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Velm een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!