Bilzen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Bilzen? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en fiscaal aantrekkelijk. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Via onze website ontdek jij uitgebreide adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Bilzen!

zonnepanelen installateur 3740
 • Minder betalen voor stroom.
 • Milieubewuste keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • BTW terugvragen.

ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode37400
Gasverbruik23.100 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€171,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bilzen juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek je welke regelingen er zijn in de gemeente Bilzen. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Bilzen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Bilzen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen heel voordelig een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4320), dan is het voordeel al snel €536. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je weer terug injecteren aan het net. Daarvoor krijg jeeen gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Prijzen
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te lager de investering. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Bilzen liggen tussen de €5300 en €5500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op circa 3030 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of NLE betaal je al snel €757,50 (tarief juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Bilzen kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de volgende paragraaf tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120806€3675 – €4250€410
2296013€5200 – €5775€525
3338015€5950 – €6100€725
4419017€6300 – €6600€910
5469020€6950 – €7125€980
6489023€7575 – €7900€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Met hulp van de zonnepanelencheck Bilzen tref jij of je dak geschikt is voor montage. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bilzen is 3350 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2875 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 3975 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Meer dan 50% van de mensen kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens zijn er dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Bilzen?

Voor het leggen van PV-panelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bilzen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Bilzen vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten zoek jij zonder problemen een professionele specialist in de buurt. Veel bedrijven beschikken over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op het tarief. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. Het genre dak (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De expert geeft jou dan erkend zonnepanelen advies in Bilzen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn naam, tel. nr. en het mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Daarna ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na 3-4 dagen volgen er offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op eventuele keurmerken (zoals IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en referenties. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Hoe dat werkt? Denk aan met buren zonnepanelen laten plaatsen in Bilzen op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Bilzen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Bilzen een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente