Ordingen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Ordingen? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Vanwege dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Met deze pagina doorzoek jij accurate adviezen m.b.t. zonnepanelen kopen in Ordingen!

zonnepanelen installateur 3800
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Groene investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieLimburg
GemeenteSint-Truiden
Postcode38000
Gasverbruik20.760 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€167,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ordingen mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Sint-Truiden. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Sint-Truiden bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ordingen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren extra goedkoop een groene lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4480), dan pak je al snel €555. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Hiervoor ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden woningen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Ordingen schommelen tussen de €4000 en €6200 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op ongeveer 2870 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €717,50 (prijs mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Ordingen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118508€3700 – €4325€410
2306011€5050 – €5600€675
3355016€6000 – €6275€875
4390018€6425 – €6800€920
5466019€7050 – €7275€1030
6482021€7500 – €8175€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal richtlijnen: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Ordingen achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ordingen is 3580 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig rond de 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh moet je uitgaan van 7, voor 2975 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Ordingen?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ordingen

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Ordingen vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten kies jij in een zeer korte periode een goede specialist in je postcodegebied. De meeste monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de kosten. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Betreft het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Specificeer zo specifiek mogelijk de woning. Het type huis (schuin of plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De expert levert jou dan ook goedzonnepanelen advies in Ordingen.

 4. Overige gegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft je voor- en achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Aansluitend verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit de omgeving. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar bekijk ook certificering (denk aan TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er bestaan nogal wat mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor stadions die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ordingen op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Ordingen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ordingen een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Vlamingen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!