Gent

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Gent? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Middels zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Dankzij de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met deze pagina ontdek je bruikbare adviezen over zonnepanelen kopen in Gent!

zonnepanelen installateur 9000
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90000
Gasverbruik22.280 kWh
Stroomverbruik kWh3440 kWh
Gemiddelde energierekening€170,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Gent mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Gent. Is er niets over te lezen? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Gent kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Gent
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4500), dan is het voordeel al snel €558. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is overeenkomstig met een royale 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (mei 2024) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Gent fluctueren tussen de €5000 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen genereert ongeveer 2930 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Energiedirect en/of Pure Energie betaal je al snel €732,50 (onkosten mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Gent kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hieronder ontdek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118207€3500 – €4300€420
2288012€5000 – €5750€525
3356014€5975 – €6125€850
4410018€6325 – €6850€910
5448020€6975 – €7150€960
6516023€7675 – €7850€1090

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal voorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Ook is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Gent check je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gent bedraagt 3440 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 1900 kWh gaan we uit van 8, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3875 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst verschilt niet veel. De gemiddelde woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Tevens kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Gent?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis hoef je geen vergunning te regelen. Dit is wel het geval bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gent

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Populaire zonnepanelen bedrijven in Gent vergelijken? Geholpen door de uitleg die hierna komt heb jij in korte tijd een betrouwbare vakman in de regio. Diverse aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Wees scherp op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf de karakteristieken van de woning. Het type dak (schuin en/of plat) en de focus-richting van het dak zijn van groot belang. Maak daarna een keuze voor een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Gent.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Dan weten we hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verzenden zij de offertes.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van installateurs met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We zien allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gent op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Gent
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gent verplichte kost – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente