Heuvelland

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Heuvelland? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en men kan er flink door besparen. Gebruikmakend van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Gezien dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door deze website tref jij bruikbare toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Heuvelland!

zonnepanelen installateur 8950
 • Minder betalen voor stroom.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode89500
Gasverbruik22.240 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€169,62

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Heuvelland juni 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Heuvelland. Is de informatie niet te vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Heuvelland zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Heuvelland
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens zonder hoge lasten een lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4460), dan bedraagt het voordeel al snel €553. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt wordt teruggeleverd aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen goed voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al vele tienduizenden woningen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juni 2024) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Heuvelland zitten vaak tussen de €5400 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen resulteert in circa 2890 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €722,50 (kosten juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Heuvelland kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna lees jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117806€3450 – €4225€410
2287012€5075 – €5725€675
3342014€6100 – €6025€825
4418018€6500 – €6750€880
5448019€7100 – €7150€970
6496021€7600 – €8100€1110

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Overigens is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Heuvelland achterhaal je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Heuvelland is 3420 kWh. Dat staat gelijk aan zo’n 12 pv-panelen van 320 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Kijk ook goed naar het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2925 kWh gaat het om 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters prefereren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede kun je kiezen voor dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Heuvelland?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Doorgaans is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-heuvelland

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Heuvelland vergelijken? Dankzij het advies hieronder kies jij zonder problemen een professionele vakspecialist in je woonplaats. Het merendeel van de bedrijven hebben de beschikking over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Spreken we over een huurwoning of koophuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf duidelijk het huis. Het genre woning (plat & schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur voorziet jou dan van aantrekkelijk zonnepanelen advies in Heuvelland.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en het mailadres. Zo komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap zenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat van specialisten die actief zijn in de regio. Pas op voor alleen de laagste prijs, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet meer aan de orde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Heuvelland op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Heuvelland
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Heuvelland een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente