Wondelgem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Wondelgem? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Aan de hand van de investering in zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door dalende prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door deze pagina doorzoek je praktische info die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Wondelgem!

zonnepanelen installateur 9032
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90320
Gasverbruik23.550 kWh
Stroomverbruik kWh3496,0810951579 kWh
Gemiddelde energierekening€176,79

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wondelgem september 2023

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Er zijn nog wel gemeenten met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Gent. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Gent zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Wondelgem
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5020), dan is het voordeel al snel €622. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Wondelgem schommelen tussen de €4700 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op zo’n 2900 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Greenchoice of Pure Energie betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €725,00 (tarief september 2023). Op basis van goedkope zonnepanelen in Wondelgem bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder lees jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119007€3400 – €4300€430
2284011€5025 – €5825€525
3320014€6025 – €6200€850
4381018€6425 – €6625€930
5468020€6950 – €7250€990
6504022€7400 – €8125€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Wondelgem tref jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wondelgem bedraagt 3496,0810951579 kWh. Hiervoor heb je nodig om en nabij 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1850 kWh gaat het om 8, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen verschilt niet veel. Bijna alle investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vinden we dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Wondelgem?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw woning is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wondelgem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Wondelgem vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs vergelijk jij vandaag nog een goede specialist in de buurt. Verschillende leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het uitgangspunt een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer zo concreet mogelijk het huis. Het genre huis (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak tevens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft op die manier erkend zonnepanelen advies in Wondelgem.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vul de overige contactgegevens in. Het gaat hier om jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Zo is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Nadien verstrekken zij de persoonlijke offerte.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen uit de omgeving. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar check ook op certificering (je kunt denken aan RoHS certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan scholen die een stukje dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wondelgem op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Wondelgem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wondelgem een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!