Drongen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Drongen? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Op basis van een zonnepanelen-installatie wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij gunstigere prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be lees je accurate tips over zonnepanelen kopen in Drongen!

zonnepanelen installateur 9031
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90310
Gasverbruik23.540 kWh
Stroomverbruik kWh3495,76867653952 kWh
Gemiddelde energierekening€176,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Drongen oktober 2023

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Gent. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Gent zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Drongen
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren met een lage rente een speciale lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5010), dan loopt het voordeel al gauw op tot €621. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (oktober 2023) van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Drongen zitten vaak tussen de €4200 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op ongeveer 2890 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en/of Pure Energie betaal je al snel €722,50 (kosten oktober 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Drongen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna vind jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118006€3600 – €4275€430
2295013€5275 – €5900€675
3333015€6000 – €6175€725
4380016€6525 – €6650€940
5446019€6900 – €7175€1030
6483021€7500 – €7875€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal voorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Vanwege de zonnepanelencheck Drongen lees jij of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Drongen bedraagt 3495,76867653952 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is vrijwel hetzelfde. Bijna alle woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Drongen?

Voor panelen op uw dak is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-drongen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Drongen vergelijken? D.m.v. het onderstaande stappenplan kies jij in korte tijd een uitstekende vakspecialist in de regio. De meeste bedrijven bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen het tarief. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf expliciet het huis. Het genre woning (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist geeft jou dan uitstekend zonnepanelen advies in Drongen.

 4. Overige gegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw naam (+ achternaam), een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Zo weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op certificering (je kunt denken aan CE-keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, De kosten bedragen zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Drongen op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Drongen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Drongen een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!