Sint-Amandsberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Sint-Amandsberg? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van een zonnepanelen-installatie wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Wegens de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be check jij actuele toelichtingen over zonnepanelen kopen in Sint-Amandsberg!

zonnepanelen installateur 9040
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90400
Gasverbruik23.560 kWh
Stroomverbruik kWh3496,39351377628 kWh
Gemiddelde energierekening€176,84

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Sint-Amandsberg december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door gebruik te maken van energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Gent. Is er niets over te lezen? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Gent bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Sint-Amandsberg
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€5030), dan is het voordeel al snel €624. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Op dat moment krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sint-Amandsberg variëren tussen de €4800 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in ongeveer 2910 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier als Essent en/of Oxxio staat dit al gauw gelijk aan €727,50 (vergoeding december 2023). Met goedkope zonnepanelen in Sint-Amandsberg is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hieronder vind je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119107€3525 – €4225€380
2286012€5125 – €5650€600
3337014€6050 – €6025€850
4415018€6450 – €6775€900
5431020€7075 – €7300€960
6495022€7550 – €7975€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Met hulp van de zonnepanelencheck Sint-Amandsberg zie je of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Amandsberg bedraagt 3496,39351377628 kWh. Dit staat voor rond de 10 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2975 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de klanten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Sint-Amandsberg?

Voor het leggen van PV-panelen op een woning geldt er geen vergunningplicht. Dit geldt niet voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-amandsberg

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Sint-Amandsberg vergelijken? Met behulp van onderstaande tips kies jij vandaag nog een erkende monteur in je postcodegebied. Verschillende specialisten bieden een kleine showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de aanschafprijzen. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een huurwoning of koophuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets zo concreet mogelijk het huis. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn relevant. Selecteer ook de gewenste uitvoerdatum. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De vakman verschaft dan namelijk uitstekend zonnepanelen advies in Sint-Amandsberg.

 4. Voorkeur voor contact

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om uw voornaam + achternaam, een mobiel/vast nummer, en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Aansluitend versturen ze de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van installateurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar check ook voorwaarden/keurmerken (bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere ondernemingen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Amandsberg op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Sint-Amandsberg
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Amandsberg een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!