Wervik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Wervik? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en hebben een prima rendement. Op basis van zonnepanelen bij je huis wek je je eigen zonne-energie op. Mede door het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de welbekende terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via deze website vind je praktische toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Wervik!

zonnepanelen installateur 8940
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteWervik
Postcode89400
Gasverbruik22.230 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€169,46

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wervik juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Wervik. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Wervik zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Wervik
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen aanvragen voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4450), dan bedraagt het voordeel al snel €552. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest wordt teruggeleverd aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement kan je vergelijken met een 6 procent spaarrente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000gezinnen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te voordeliger de investering. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wervik liggen tussen om en nabij de €4000 en €6800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor grofweg 2880 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Essent en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €720,00 (vergoeding juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Wervik kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120806€3625 – €4300€430
2271012€5075 – €5650€600
3324016€6025 – €6025€825
4417016€6350 – €6800€890
5438019€7050 – €7250€990
6509021€7400 – €7825€1050

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het in lijn is met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Wervik vind jij of het dak van uw woning kan. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wervik bedraagt 3415 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 10 zonnepanelen van 285 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen zijn er minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 8, voor 2975 kWh gaat het om 12, en voor 3900 kWh gaan we uit van 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. De gemiddelde consumenten verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Wervik?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wervik

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Wervik vergelijken? Door de uitleg die hierna komt zoek je moeiteloos een betrouwbare vakman in jouw eigen buurt. Verscheidene aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de offerteprijs. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. De woning-categorie (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De deskundige levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Wervik.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Het betreft jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten we hoe we met jou in contact kunnen komen indien er onduidelijkheden zijn. Daarna verzenden zij de offertes.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een paar dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (zoals IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We zien allerlei mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gymzalen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wervik op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Wervik
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Wervik verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente