Mariakerke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Mariakerke? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en fiscaal aantrekkelijk. Aan de hand van de nieuwste zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Door dalende kosten, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees jij praktische info die helpen bij zonnepanelen kopen in Mariakerke!

zonnepanelen installateur 9030
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90300
Gasverbruik23.530 kWh
Stroomverbruik kWh3495,45625792114 kWh
Gemiddelde energierekening€176,69

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mariakerke oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be tref jij wat de regels zijn in de gemeente Gent. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Gent kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Mariakerke
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens zonder hoge lasten een groene lening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€5000), dan loopt het voordeel al gauw op tot €620. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de “ouderwetse” tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper het wordt. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Mariakerke zitten vaak tussen de €5100 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set met 10 panelen draait uit op om en nabij 2880 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Energiedirect of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €720,00 (tarieven oktober 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Mariakerke bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119606€3525 – €4275€440
2302011€5300 – €5750€500
3340014€6050 – €6175€875
4402017€6375 – €6625€910
5446020€7050 – €7200€980
6485022€7400 – €8025€1100

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Mariakerke bekijk je of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mariakerke bedraagt 3495,45625792114 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1850 kWh zijn dat er 7, voor 2850 kWh zijn dat er 12, en voor 3800 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. Bijna alle bewoners prefereren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Overigens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Mariakerke?

Voor het laten plaatsen van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mariakerke

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Mariakerke vergelijken? Middels het advies hieronder vergelijk jij binnen enkele minuten een betrouwbare expert in de regio. Een aantal leveranciers hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Wees scherp op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf het type huis. Het type huis (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn voor de monteur interessant. Maak tevens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Mariakerke.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen als er meer info benodigd is. Nadien verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van installateurs uit de omgeving. Er is meer dan alleen de laagste offerte, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Huur jij een huis en hebben jullie geen ruimte voor PV-panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die een stukje dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mariakerke op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Mariakerke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Mariakerke een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!