Gentbrugge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Gentbrugge? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van een zonnepanelen-installatie wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze website vind je waardevolle informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Gentbrugge!

zonnepanelen installateur 9050
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90500
Gasverbruik23.610 kWh
Stroomverbruik kWh3497,95560686817 kWh
Gemiddelde energierekening€177,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Gentbrugge september 2023

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Gent. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Gent bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Gentbrugge
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee woningeigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan is jouw winst al gauw €537. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je een gepaste vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een royale 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al 500.000gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger het is. Dit wordt veroorzaakt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Gentbrugge liggen tussen de €5100 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op grofweg 2960 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Oxxio betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €740,00 (prijs september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Gentbrugge kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120206€3475 – €4475€440
2287011€5125 – €5750€525
3333015€6075 – €6175€800
4407017€6425 – €6600€910
5460019€6900 – €7275€990
6496023€7475 – €8050€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal regels: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Door de zonnepanelencheck Gentbrugge check je of je dak geschikt is voor montage. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Gentbrugge is 3497,95560686817 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh moet je rekenen op 7, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Veel bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien zijn er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen hebben een mooier uiterlijk. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Gentbrugge?

Voor zonnepanelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-gentbrugge

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Gentbrugge vergelijken? Met de adviezen van onze specialisten kies je snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in jouw omgeving. Verschillende leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar je de panelen kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Vraag ook om relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets expliciet jouw woning. Het soort huis (schuin + plat) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Selecteer tevens een installatiedatum die uitkomt. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Gentbrugge.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten we op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van adviseurs uit de regio. Kijk verder dan de goedkoopste aanbieder, maar check ook certificering (voorbeelden zijn RoHS certificaat, IEC keurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die hun dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Gentbrugge op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Gentbrugge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Gentbrugge een netvergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!