Mesen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Mesen? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. D.m.v. de zonnepanelen van tegenwoordig wek je zelfstandig duurzame stroom op. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van onze website vind jij praktische informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Mesen!

zonnepanelen installateur 8957
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Milieubewuste keuze.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMesen
Postcode89570
Gasverbruik22.250 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€169,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Mesen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij welke regelingen er zijn in de gemeente Mesen. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Mesen kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Mesen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4470), dan loopt het voordeel al gauw op tot €554. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 6 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Mesen liggen tussen om en nabij de €4200 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een bestelling met bijv. 10 panelen staat gelijk aan circa pakweg 2900 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €725,00 (prijs mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Mesen kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna ontdek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117908€3400 – €4275€390
2288012€5150 – €5775€550
3357015€6100 – €6100€800
4419018€6525 – €6675€880
5442020€6900 – €7150€1000
6482023€7675 – €8000€1100

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Overigens is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Wegens de zonnepanelencheck Mesen bekijk jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mesen bedraagt 3425 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig rond de 10 panelen van 295 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er minder nodig. Denk ook eens na over veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen geschikt, voor 1900 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2950 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Heb ik een vergunning nodig in Mesen?

Voor het leggen van panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mesen

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Mesen vergelijken? Middels onze stappenplan kies je zonder problemen een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Een aantal specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de producten in detail kunt zien. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Definieer duidelijk de woning. Het type dak (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Mesen.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, het 06-nummer, en het emailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent voor eventuele vragen. Daarna zenden zij de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  In 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de scherpste prijs, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals ISO certificaat, Recyclage, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Mesen op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Mesen
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Mesen een aanvullend distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €85,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!