Zwijnaarde

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Zwijnaarde? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en heb je razendsnel terugverdiend. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij onze website tref jij accurate adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Zwijnaarde!

zonnepanelen installateur 9052
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Ruim aanbod in de regio.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90520
Gasverbruik23.650 kWh
Stroomverbruik kWh3499,20528134169 kWh
Gemiddelde energierekening€177,27

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Zwijnaarde juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees je hoe het ervoor staat in de gemeente Gent. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Gent is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Zwijnaarde
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huishoudens extra goedkoop een lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4370), dan profiteer je al van een korting van zo’n €542. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Zwijnaarde schommelen tussen de €4500 en €6500, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa om en nabij 3000 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en/of Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €750,00 (tarieven juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Zwijnaarde kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna vind je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118106€3650 – €4450€410
2286012€5100 – €5850€550
3321014€5950 – €6125€800
4380017€6450 – €6850€930
5440020€6925 – €7250€990
6496021€7650 – €7975€1050

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Omwille van de zonnepanelencheck Zwijnaarde vind jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Zwijnaarde bedraagt 3499,20528134169 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 11 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Bijna alle woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook onderscheiden we dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Zwijnaarde?

Bij het installeren van panelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-zwijnaarde

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Zwijnaarde vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten kies je moeiteloos een erkende specialist in jouw omgeving. Sommige monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Check ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Spreken we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Omschrijf de eigenschappen van de woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn van groot belang. Selecteer ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vul gerust het opmerkingenveld in. De deskundige levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Zwijnaarde.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Dan is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daaropvolgend krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten die goed staan aangeschreven. Let niet alleen op de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er bestaan verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Zwijnaarde op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Zwijnaarde
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Zwijnaarde een bijdrage – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!