Menen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Menen? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en winstgevend. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Vanwege de dalende verkoopprijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door middel van onze website doorzoek jij bruikbare adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Menen!

zonnepanelen installateur 8930
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMenen
Postcode89300
Gasverbruik22.220 kWh
Stroomverbruik kWh3410 kWh
Gemiddelde energierekening€169,31

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Menen juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) doorzoek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Menen. Is de informatie niet te vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Menen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Menen
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Deze groene leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4440), dan is het voordeel al snel €550. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al ruim tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Menen komen doorgaans uit tussen de €4300 en €5700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 2870 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta en/of Pure Energie betaal je daarvoor zo’n €717,50 (tarief juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Menen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118108€3700 – €4325€440
2275012€5100 – €5750€575
3330014€6075 – €6275€850
4398016€6325 – €6750€930
5435019€6925 – €7150€980
6513023€7475 – €8075€1070

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Menen ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Menen bedraagt 3410 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 11 panelen van 325 wattpiek. Advies: we hebben het hier over een gemiddelde woning. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 800 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1825 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 3000 kWh zijn dat er 11, en voor 3900 kWh gaat het om 15 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Bijna alle huizenbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Menen?

Voor het laten leggen van panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-menen

Installateur zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Menen vergelijken? Geholpen door het advies hieronder zoek jij binnen enkele minuten een professionele installateur in jouw eigen buurt. Verschillende adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (plat of schuin) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Menen.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn achternaam, voornaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere scholen die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Menen op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Menen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Menen een forfaitaire vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente