Poperinge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Poperinge? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Met behulp van onze vergelijker tref jij uitgebreide toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Poperinge!

zonnepanelen installateur 8970
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePoperinge
Postcode89700
Gasverbruik22.260 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€169,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Poperinge juni 2024

Een universele subsidieregeling is er helaas niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Poperinge. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Poperinge zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Poperinge
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het installeren van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4480), dan pak je al snel €555. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden huishoudens kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe goedkoper je uit bent. Dit komt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Poperinge komen doorgaans uit tussen de €5100 en €5600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert plusminus 2910 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie en/of Nuon betaal je voor dit stukje stroom wel €727,50 (onkosten juni 2024). Met goedkope zonnepanelen in Poperinge kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder check je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120606€3575 – €4400€400
2279013€5000 – €5850€675
3353014€5975 – €6125€850
4403016€6475 – €6650€920
5447019€6925 – €7175€1030
6511023€7625 – €7900€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal condities: genoeg ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Wegens de zonnepanelencheck Poperinge ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Poperinge is 3430 kWh. Dit kan je zelf genereren met ongeveer 10 zonnepanelen van 295 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 1800 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh gaan we uit van 12, en voor 3875 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. De meeste huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vind je dunne-film panelen. Dit soort panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Poperinge?

Voor het plaatsen van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Dit is wel het geval bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-poperinge

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Poperinge vergelijken? Gebruikmakend van onderstaande tips heb jij binnen enkele minuten een uitstekende vakspecialist in je woonplaats. De meeste leveranciers hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Er is meer dan alleen de tarieven. Check ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Omschrijf de karakteristieken van het huis. Het genre woning (schuin + plat) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. De adviseur biedt zo aantrekkelijk zonnepanelen advies in Poperinge.

 4. Vul contactgegevens in

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en het emailadres. Dan weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daarna ontvang je de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven die goed staan aangeschreven. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, RoHS certificaat, CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan scholen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Poperinge op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Poperinge
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Poperinge een aanvullend distributienettarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente