Afsnee

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Afsnee? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en je kunt er geld mee verdienen. Dankzij een zonnepanelen-installatie wek je zelf energie op uit de zon. Gezien dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Dankzij onze vergelijker lees jij accurate adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Afsnee!

zonnepanelen installateur 9051
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Diverse erkende installateurs.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90510
Gasverbruik23.630 kWh
Stroomverbruik kWh3498,58044410493 kWh
Gemiddelde energierekening€177,18

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Afsnee september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie bestaat niet in België. Regelmatig hebben gemeenten speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk je de spelregels in de gemeente Gent. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Gent kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Afsnee
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee consumenten extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen om de woning te verduurzamen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4350), dan bedraagt het voordeel al snel €539. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In die situatie heb je geen recht op een terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden gezinnen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit komt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Afsnee zitten vaak tussen de €5200 en €5900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen genereert circa 2980 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €745,00 (prijspeil september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Afsnee bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder tref jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119107€3700 – €4500€430
2304013€5050 – €5750€600
3357016€6050 – €6275€775
4385018€6425 – €6775€950
5451020€7050 – €7150€1010
6511023€7525 – €8125€1070

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een positie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Dankzij de zonnepanelencheck Afsnee zie je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Afsnee bedraagt 3498,58044410493 kWh. Hiervoor heb je nodig plusminus 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 panelen passend, voor 1850 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2800 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3900 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. De meeste klanten prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Overigens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Afsnee?

Voor het leggen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-afsnee

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Afsnee vergelijken? Aan de hand van de adviezen van onze specialisten kies je snel en eenvoudig een goede vakman in jouw streek. Diverse specialisten beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Detailleer de eigenschappen van het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn van groot belang. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Afsnee.

 4. Contactgegevens verstrekken

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Het betreft uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Let niet alleen op de goedkoopste aanbieder, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor gebouwendie grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Denk aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Afsnee op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Afsnee
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Afsnee een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!