Mendonk

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Mendonk? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en men kan er flink door besparen. Middels een zonnepanelen-installatie wek je zelfstandig duurzame stroom op. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met onze tool lees je samengestelde informatie over zonnepanelen kopen in Mendonk!

zonnepanelen installateur 9042
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Lange levensduur.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90420
Gasverbruik23.590 kWh
Stroomverbruik kWh3497,33076963141 kWh
Gemiddelde energierekening€176,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Mendonk oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Gent. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Gent kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Mendonk
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn speciale leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4310), dan pak je al snel €534. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Mendonk variëren tussen de €4300 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert pakweg 2940 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of Oxxio betaal je hiervoor wel €735,00 (prijs oktober 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Mendonk kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hieronder tref je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119306€3525 – €4275€390
2275012€5225 – €5650€500
3334014€5950 – €6025€700
4414016€6450 – €6825€890
5447019€7000 – €7200€980
6518023€7625 – €8125€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het overeenstemt met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is ideaal), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een stevig dak. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Mendonk lees jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Mendonk is 3497,33076963141 kWh. Hiervoor heb je nodig ongeveer 12 pv-panelen van 280 wattpiek. Belangrijk: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 850 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1950 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2950 kWh gaan we uit van 12, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 15 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. De meeste woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs ligt lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning noodzakelijk in Mendonk?

Puur voor PV-panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mendonk

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Mendonk vergelijken? Aan de hand van onze stappenplan kies je snel en eenvoudig een betrouwbare monteur in de buurt. Sommige adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets het type woning. Het soort dak (plat en/of schuin) en de oriëntatie van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Mendonk.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Dan komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Vervolgens ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 3-4 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit uw regio. Pas op voor alleen de scherpste prijs, maar let ook op eventuele keurmerken (je kunt denken aan Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buren zonnepanelen laten plaatsen in Mendonk op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Mendonk
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Mendonk een distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!