Oostakker

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Oostakker? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en men kan er flink door besparen. Door zonnepanelen op je woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Ten gevolg van de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Door middel van onze vergelijker lees je accurate aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Oostakker!

zonnepanelen installateur 9041
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode90410
Gasverbruik23.570 kWh
Stroomverbruik kWh3496,70593239466 kWh
Gemiddelde energierekening€176,88

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Oostakker september 2023

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be vind jij hoe het ervoor staat in de gemeente Gent. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Gent kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Oostakker
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren extra voordelig een lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor het installeren van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€5040), dan is het belastingvoordeel al gauw €625. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een passende vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor dit overschot. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een 4% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000consumenten kozen reeds voor een panelen-installatie.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het soort paneel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (september 2023) van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Oostakker schommelen tussen de €4000 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor pakweg 2920 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Budget Energie of NLE betaal je voor dit stukje stroom wel €730,00 (kosten september 2023). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Oostakker is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf doorzoek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117508€3475 – €4375€390
2304013€5125 – €5750€675
3346014€6000 – €6225€800
4409018€6300 – €6800€940
5456020€7050 – €7200€1020
6512023€7425 – €8050€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Omwille van de zonnepanelencheck Oostakker bekijk jij of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oostakker bedraagt 3496,70593239466 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig pakweg 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh zijn dat er circa 8, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 3800 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Meer dan de helft van de bewoners kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Oostakker?

Bij het installeren van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oostakker

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Oostakker vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs kies jij binnen enkele minuten een goede monteur in je woonplaats. Verschillende specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf duidelijk het huis. Het type huis (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn belangrijke onderdelen. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur geeft jou dan actueel zonnepanelen advies in Oostakker.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, tel. nr. en uw huidige mailadres. Dan komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week krijg je persoonlijke offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Er is meer dan alleen de beste aanschafprijs, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien diverse mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Oostakker op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Oostakker
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Oostakker een forfaitaire vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!