Chimay

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Chimay? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Op basis van de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door de dalende inkoopprijs, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan iedereen dat zomaar doen? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. deze pagina ontdek jij bruikbare tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Chimay!

zonnepanelen installateur 6460
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteChimay
Postcode64600
Gasverbruik20.650 kWh
Stroomverbruik kWh3525 kWh
Gemiddelde energierekening€165,35

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Chimay juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Chimay. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Chimay is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Chimay
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten heel voordelig een groene lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4370), dan bedraagt het voordeel al snel €542. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen gunstig voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te goedkoper je uit bent. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Chimay liggen tussen de €4400 en €6100 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor pakweg 2940 kWh stroom. Bij een maatschappij als Energiedirect of Qurrent betaal je daarvoor zo’n €735,00 (prijspeil juni 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Chimay is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel vind jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120907€3425 – €4450€420
2290013€5075 – €5675€500
3340016€6050 – €6125€850
4405016€6525 – €6725€890
5436020€6925 – €7225€970
6501021€7600 – €8100€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Chimay achterhaal jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Chimay bedraagt 3525 kWh. Dat staat gelijk aan om en nabij 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 4000 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. Meer dan 50% van de huizenbezitters prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Chimay?

Voor het plaatsen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Vaak is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-chimay

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Chimay vergelijken? Gebruikmakend van de uitleg die hierna komt heb jij zonder problemen een deskundige expert in de regio. Sommige bedrijven bieden een kleine showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Detailleer duidelijk de woning. Het type woning (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn belangrijke onderdelen. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft dan interessant zonnepanelen advies in Chimay.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, tel. nr. en een e-mailadres. Hierdoor weten wij ook op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Aansluitend ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de omgeving. Let niet alleen op de beste aanschafprijs, maar check ook de benodigde certificaten (zoals bijv. IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, ISO certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name stadions die hun dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Chimay op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Chimay
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Chimay een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente