Rièzes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Rièzes? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. Door gebruik te maken van zonnepanelen op het dak wek je in eigen beheer groene stroom op. Door o.a. dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Kan iedereen dat zomaar doen? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Via onze vergelijker doorzoek jij bruikbare toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Rièzes!

zonnepanelen installateur 6464
 • Lagere energielasten.
 • Groene investering.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteChimay
Postcode64640
Gasverbruik20.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€163,75

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Rièzes maart 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Chimay. Is er niets over te lezen? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Chimay bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Rièzes
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als bpost bank energie lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten verrassend voordelig een speciale lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4620), dan loopt het voordeel al gauw op tot €573. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een 4 procent spaarrente. Niet alleen gunstig voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Rièzes liggen tussen de €4900 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa plusminus 2720 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent en/of Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €680,00 (tarief maart 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Rièzes bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hieronder check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
121006€3475 – €4400€380
2276013€5225 – €5700€625
3357016€6075 – €6075€750
4400017€6525 – €6725€950
5469019€6900 – €7200€1000
6493022€7425 – €7800€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gelegen tussen het westen en oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak. Mede is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Rièzes check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Rièzes is 3500 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 280 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 panelen toereikend, voor 1900 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 3950 kWh zijn dat circa 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle bewoners installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Rièzes?

Voor de installatie van zonnepanelen op uw dak hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-riezes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Rièzes vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan zoek jij in enkele stappen een erkende vakspecialist in de regio. De meeste leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de kosten. Bekijk ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Spreken we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Beschrijf de opdracht

  Beschrijf expliciet jouw woning. Het type huis (schuin of plat) en de oriëntatie van het huis zijn essentieel. Selecteer vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De vakman geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Rièzes.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: naam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Dan weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daarna versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de buurt. Beperk je niet alleen tot de goedkoopste prijzen, maar check ook op eventuele keurmerken (zoals VDE keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en referenties. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Rièzes op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Rièzes
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Rièzes een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomJij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!