Farciennes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Farciennes? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Door zonnepanelen op het dak wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan dat ook voor mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Dankzij onze vergelijker ontdek jij toepasbare gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Farciennes!

zonnepanelen installateur 6240
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Groene investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieHenegouwen
GemeenteFarciennes
Postcode62400
Gasverbruik20.610 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€164,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Farciennes mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je welke regelingen er zijn in de gemeente Farciennes. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Farciennes kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Farciennes
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee consumenten verrassend voordelig een lening kunnen nemen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4330), dan is het voordeel al snel €537. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen soort vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een rente van 5 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor het milieu, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (mei 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Farciennes komen doorgaans uit tussen de €5400 en €6800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen wekt op circa 2900 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent en Nuon betaal je hiervoor wel €725,00 (tarieven mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Farciennes bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120106€3525 – €4450€390
2293011€5100 – €5675€550
3339014€6000 – €6150€700
4384016€6550 – €6625€950
5438020€6975 – €7275€990
6515021€7550 – €7800€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal eisen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Wegens de zonnepanelencheck Farciennes vind jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Farciennes bedraagt 3505 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 12 pv-panelen van 300 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1800 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2850 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. De meeste mensen installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien vind je dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Farciennes?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In de regel is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-farciennes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Farciennes vergelijken? Met behulp van het onderstaande stappenplan vind jij zonder problemen een goede installateur in je woonplaats. Verscheidene aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Bekijk ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Definieer expliciet het huis. Het genre huis (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Farciennes.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Denk dan aan: achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Vandaar komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van vakmannen die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de laagste offerte, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, VDE keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn meerdere interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name verenigingen die grond of een dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Farciennes op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Farciennes
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Farciennes een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente