Landen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Landen? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van zonnepanelen bij je huis wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Met behulp van onze tool doorzoek jij toepasbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Landen!

zonnepanelen installateur 3400
 • Lagere energielasten.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34000
Gasverbruik22.130 kWh
Stroomverbruik kWh3465 kWh
Gemiddelde energierekening€170,17

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Landen mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Landen. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Landen zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Middels de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Landen
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen erg goedkoop een speciaal type lening kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4850), dan pak je al snel €601. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafkosten
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Landen zitten vaak tussen de €5200 en €5700 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op om en nabij 2880 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of Vandebron betaal je daarvoor ongeveer €720,00 (kosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Landen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna tref jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118608€3500 – €4475€410
2274011€5250 – €5850€525
3339015€5975 – €6200€850
4396018€6325 – €6775€930
5447020€7075 – €7300€1000
6504022€7600 – €7925€1040

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende plek beschikbaar, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Landen bekijk je of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Landen bedraagt 3465 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Kijk ook goed naar het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 zonnepanelen passend, voor 1875 kWh moet je rekenen op 8, voor 2825 kWh zijn dat er 12, en voor 3975 kWh gaat het om 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is gelijkwaardig. De doorsnee bewoners verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Landen?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-landen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Landen vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten vind jij snel en eenvoudig een betrouwbare monteur in je woonplaats. Een aantal aanbieders beschikken over een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Check ook certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Beschrijf het type huis. Het type dak (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies tevens een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De specialist geeft dan relevant zonnepanelen advies in Landen.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en als laatste het e-mailadres. Zo is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvang je de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts uit uw regio. Pas op voor alleen de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om de benodigde certificaten (zoals CE-keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of heb je geen financiële ruimte? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Landen op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Landen
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Landen aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente