Wezeren

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Wezeren? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en men kan er flink door besparen. Op basis van het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Door o.a. dalende kosten, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat is het rendement na 10 jaar? Met onze tool bekijk jij samengestelde tips aangaande zonnepanelen kopen in Wezeren!

zonnepanelen installateur 3401
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34010
Gasverbruik22.640 kWh
Stroomverbruik kWh3420 kWh
Gemiddelde energierekening€171,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wezeren mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. In een aantal gemeenten vind je duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij hoe het ervoor staat in de gemeente Landen. Kan je het niet vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Landen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wezeren
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze groene leningen waardoor consumenten verrassend voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4610), dan is jouw winst al gauw €571. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is in lijn met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al enkele honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De prijs van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Wezeren liggen tussen om en nabij de €4100 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen wekt op om en nabij 2800 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €700,00 (tarieven mei 2024). Door goedkope zonnepanelen in Wezeren bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder ontdek je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119306€3550 – €4375€420
2302011€5000 – €5750€675
3351016€6075 – €6150€775
4412017€6450 – €6625€940
5464020€7000 – €7300€980
6504021€7575 – €7975€1060

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het klopt met een aantal zaken: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Omwille van de zonnepanelencheck Wezeren achterhaal jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wezeren is 3420 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Houd ook rekening met de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1925 kWh gaat het om 7, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3850 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is nagenoeg gelijk. De meeste consumenten installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De prijs ligt lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Wezeren?

Voor het leggen van panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wezeren

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Direkt zonnepanelen bedrijven in Wezeren vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan tref je vandaag nog een betrouwbare monteur in jouw streek. Sommige monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat zijn je wensen?

  Detailleer de aard van de woning. Het genre dak (plat & schuin) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Kies tevens een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Wezeren.

 4. Vul contactgegevens in

  Vergeet niet jouw contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Aansluitend verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat) en klantervaringen. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor zonnepanelen op het dak, of is het gewoon te duur? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er bestaan diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn stadions die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is dan ook geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wezeren op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Wezeren
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wezeren verplichte kost – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!