Hoegaarden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Hoegaarden? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en je kunt er geld mee verdienen. Door het zonnepanelen-systeem is het mogelijk eigen energie te genereren. Dankzij de dalende verkoopprijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Kan het ook op mijn huis? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze website tref je toepasbare informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Hoegaarden!

zonnepanelen installateur 3320
 • Lagere energiekost.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHoegaarden
Postcode33200
Gasverbruik22.070 kWh
Stroomverbruik kWh3435 kWh
Gemiddelde energierekening€169,25

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Hoegaarden juni 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website energiesparen.be vind jij wat de regels zijn in de gemeente Hoegaarden. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Hoegaarden bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Middels de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Hoegaarden
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens met een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om met zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie hun huis meer energiezuinig te maken. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4790), dan bedraagt het voordeel al snel €594. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Hoegaarden zitten vaak tussen de €4200 en €6100 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen resulteert in plusminus 2820 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Powerpeers betaal je daarvoor zo’n €705,00 (prijspeil juni 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Hoegaarden kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hieronder vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118006€3650 – €4275€430
2287012€5025 – €5700€500
3344014€5925 – €6075€725
4408018€6400 – €6775€910
5451019€7025 – €7300€960
6499021€7600 – €8075€1080

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Vanwege de zonnepanelencheck Hoegaarden ontdek je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hoegaarden is 3435 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 10 panelen van 300 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2925 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst komt aardig overeen. De doorsnee huizenbezitters verkiezen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn breed inzetbaar. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Hoe zit het met een vergunning in Hoegaarden?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hoegaarden

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Direkt zonnepanelen bedrijven in Hoegaarden vergelijken? Geholpen door onze stappenplan vind je in een zeer korte periode een goede aanbieder in de regio. De meeste adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets duidelijk de woning. Het genre woning (schuin + plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Hoegaarden.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Wat we willen weten zijn voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Aansluitend ontvang je de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van deskundigen uit de omgeving. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar check ook relevante keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Huren kan al vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Hoegaarden op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hoegaarden
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Hoegaarden een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente