Laar

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Laar? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en hebben een prima rendement. Via de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door dalende prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door onze website tref je handige informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Laar!

zonnepanelen installateur 3400
 • Minder betalen voor stroom.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Lange garanties en goede voorwaarden.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34000
Gasverbruik22.560 kWh
Stroomverbruik kWh3380 kWh
Gemiddelde energierekening€170,05

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Laar mei 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In een aantal gemeenten vind je speciale premies en/of leningen. Door te surfen naar energiesparen.be lees jij de spelregels in de gemeente Landen. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Landen bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Laar
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn speciale leningen waardoor gezinnen tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor het installeren van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4530), dan is het belastingvoordeel al gauw €562. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een royale 5% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Laar variëren tussen de €4300 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen staat voor circa 2720 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €680,00 (kosten mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Laar bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120108€3400 – €4250€400
2274013€5200 – €5600€525
3320015€5900 – €6050€725
4405017€6525 – €6775€920
5445019€7050 – €7275€1020
6507023€7525 – €7975€1040

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het conformeert aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een positie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Omwille van de zonnepanelencheck Laar tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Laar bedraagt 3380 kWh. Dit kan je zelf genereren met pak ‘m beet 12 panelen van 295 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2800 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 4000 kWh zijn dat 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De doorsnee mensen geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evengoed kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit soort PV-panelen hebben een fraai uiterlijk. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Hoe zit het met een vergunning in Laar?

Voor het laten plaatsen van PV-panelen op een woning is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-laar

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Laar vergelijken? Door middel van het onderstaande stappenplan kies je binnen enkele minuten een erkende expert in je postcodegebied. Sommige adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de installatiekosten. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Je ontvangt alleen een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huurhuis of koopwoning? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Definieer duidelijk de woning. De woning-categorie (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft dan aantrekkelijk zonnepanelen advies in Laar.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Zo weten wij hoe we contact kunnen opnemen indien er onduidelijkheden zijn. Nadien versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week volgen er offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk verder dan de laagste offerte, maar houd ook rekening met relevante keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die grond of een dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buren zonnepanelen laten plaatsen in Laar op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Laar
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Laar een forfaitaire vergoeding – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor mensen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!