Overwinden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Overwinden? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en men kan er flink door besparen. Door middel van zonnepanelen gericht op het zuiden kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van de steeds gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Met deze website check jij praktische informatie die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Overwinden!

zonnepanelen installateur 3400
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34000
Gasverbruik22.580 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€170,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Overwinden mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij hoe het ervoor staat in de gemeente Landen. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Landen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Overwinden
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, bpost bank energie lening, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huizeneigenaren erg goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4550), dan is jouw winst al gauw €564. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit “extra” deel. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op het klimaat, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Overwinden liggen tussen de €5400 en €6900 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen genereert pak ‘m beet 2740 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (vergoeding mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Overwinden is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119608€3550 – €4325€440
2293012€5250 – €5750€600
3322014€5950 – €6275€800
4385017€6400 – €6825€890
5450019€6900 – €7175€1010
6480022€7575 – €8075€1110

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Overwinden bekijk jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Overwinden bedraagt 3390 kWh. Dit staat voor plusminus 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1825 kWh zijn dat er circa 8, voor 2800 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3975 kWh gaat het om 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de mensen kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens vind je dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Overwinden?

Voor zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-overwinden

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Overwinden vergelijken? Aan de hand van het onderstaande stappenplan kies jij binnen enkele minuten een goede installateur in de buurt. Veel bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de installatiekosten. Bekijk ook keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf duidelijk het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Selecteer ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Overwinden.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en het mailadres. Hierdoor komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Nadien verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen met een goede naam in de buurt. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar check ook voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, Recyclage, IEC keurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We zien vele rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Overwinden op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Overwinden
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Overwinden verplichte kost – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!