Ezemaal

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Ezemaal? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en een goede investering. Op basis van zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is mijn dak geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Op basis van deze website doorzoek je waardevolle raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Ezemaal!

zonnepanelen installateur 3400
 • Makkelijk geld besparen.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34000
Gasverbruik22.550 kWh
Stroomverbruik kWh3375 kWh
Gemiddelde energierekening€169,90

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Ezemaal mei 2024

Een landelijke subsidieregeling bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Landen. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Landen kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ezemaal
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een speciaal type lening kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4520), dan is jouw winst al gauw €560. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert injecteer je terug op het energienet. Daarvoor ontvang jeeen soort vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Wek je meer op dan je verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: de traditionele tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, echter ook op financieel vlak. Al ruim tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door de fabrikant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De geschatte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ezemaal schommelen tussen de €5400 en €5800 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in resulteert in pak ‘m beet 2710 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en/of Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €677,50 (tarief mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ezemaal bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel lees je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117707€3625 – €4350€430
2308012€5100 – €5650€625
3330014€5925 – €6150€725
4384018€6375 – €6650€930
5463020€6925 – €7225€1020
6498022€7675 – €8000€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Ezemaal vind jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ezemaal is 3375 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: we spreken hier over een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Let ook op veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 975 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1950 kWh gaan we uit van 7, voor 2900 kWh gaat het om 12, en voor 3975 kWh moet je rekenen op 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement komt aardig overeen. De meeste consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Mede vinden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Ezemaal?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ezemaal

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Ezemaal vergelijken? Gebruikmakend van tips van onze adviseurs zoek jij in korte tijd een goede leverancier in de buurt. De meeste installateurs hebben een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Let niet alleen op de prijzen. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Specificeer duidelijk het huis. Het genre huis (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak ook een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert verschaft dan namelijk betrouwbaar zonnepanelen advies in Ezemaal.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Van belang zijn uw voornaam + achternaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Zo komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvang je de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgen er offertes van vakmannen uit uw regio. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om de benodigde certificaten (bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Er zijn goede alternatieven: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ezemaal op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Ezemaal
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Ezemaal aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!