Attenhoven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Attenhoven? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en winstgevend. Geholpen door thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Gezien dalende kosten, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door zonnepanelenvoordeel.be tref je samengestelde toelichtingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Attenhoven!

zonnepanelen installateur 3404
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34040
Gasverbruik22.650 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€171,44

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Attenhoven mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Landen. Onduidelijke informatie? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Landen zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Met de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Attenhoven
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren verrassend voordelig een krediet kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4620), dan loopt het voordeel al gauw op tot €573. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor dit overschot. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger de investering. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten (mei 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Attenhoven variëren tussen de €4900 en €6600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen genereert circa 2810 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent en Pure Energie betaal je al snel €702,50 (prijs mei 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Attenhoven is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de tabel tref jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120207€3700 – €4400€400
2289011€5250 – €5825€675
3345016€6000 – €6150€825
4391017€6375 – €6800€920
5456019€6925 – €7150€1000
6508023€7600 – €8050€1100

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Attenhoven lees jij of je dak geschikt is voor montage. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Attenhoven bedraagt 3425 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Toelichting: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 900 kWh zijn 5 pv-panelen gewenst, voor 1850 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2975 kWh gaan we uit van 12, en voor 3950 kWh zijn dat 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. De meeste huizenbezitters kiezen voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast zijn er dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Attenhoven?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is een vergunning noodzakelijk als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-attenhoven

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Attenhoven vergelijken? Op basis van onderstaande tips kies je in korte tijd een uitstekende specialist in je woonplaats. Veel specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de offerteprijs. Check ook relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Treft het een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Omschrijf het project

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De specialist geeft op die manier goedzonnepanelen advies in Attenhoven.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om naam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van adviseurs die actief zijn in de regio. Let niet alleen op het interessantste kostenplaatje, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er verschijnen diverse aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost zo’n €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Attenhoven op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Attenhoven
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Attenhoven een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!