Walshoutem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor zonnepanelen in Walshoutem? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en heb je razendsnel terugverdiend. Door de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Omwille van de dalende prijzen van de panelen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? D.m.v. onze tool bekijk jij uitgebreide details met betrekking tot zonnepanelen kopen in Walshoutem!

zonnepanelen installateur 3401
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34010
Gasverbruik22.630 kWh
Stroomverbruik kWh3415 kWh
Gemiddelde energierekening€171,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Walshoutem mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Soms zijn er binnen gemeenten duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat de regels zijn in de gemeente Landen. Onduidelijke informatie? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Landen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Walshoutem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home. Dit zijn speciale leningen waarmee huishoudens tegen een aantrekkelijke rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4600), dan bedraagt het voordeel al snel €570. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. In ruil krijg je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. De plannen zijn om dit te veranderen: de “ouderwetse” tellers worden ingeruild voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. De win is er niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de portemonnee! Al vele tienduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Walshoutem variëren tussen de €5400 en €6400 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op circa 2790 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Budget Energie of NLE betaal je hiervoor wel €697,50 (kosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Walshoutem bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119506€3450 – €4425€390
2305012€5225 – €5825€500
3346014€5950 – €6250€775
4395017€6350 – €6850€940
5465020€6950 – €7300€980
6496022€7675 – €8050€1040

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal richtlijnen: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een stevig dak. Overigens is ligging onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Wegens de zonnepanelencheck Walshoutem tref je of het dak van uw woning kan. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Walshoutem is 3415 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1925 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 12 nodig, en voor 3925 kWh zijn dat 18 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Veel mensen kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder vind je dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Walshoutem?

Voor het laten leggen van PV-panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-walshoutem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Walshoutem vergelijken? Geholpen door tips van onze adviseurs kies je in een zeer korte periode een uitstekende vakman in de buurt. Verscheidene specialisten hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Houd ook rekening met relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over een woning in privé-bezit? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Omschrijf het soort huis. De huis-categorie (schuin + plat) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Walshoutem.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het helder hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Nadien zenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de buurt. Er is meer dan alleen de aantrekkelijkste prijs, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verschillende prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn gebouwendie een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Huren kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Walshoutem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Walshoutem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Walshoutem een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!