Neerlanden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Neerlanden? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Aan de hand van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van dalende prijzen, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Middels zonnepanelenvoordeel.be vind je toepasbare gegevens die helpen bij zonnepanelen kopen in Neerlanden!

zonnepanelen installateur 3404
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Verantwoorde investering.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLanden
Postcode34040
Gasverbruik22.660 kWh
Stroomverbruik kWh3430 kWh
Gemiddelde energierekening€171,59

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Neerlanden mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Landen. Onduidelijke informatie? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Ook kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Landen is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Neerlanden
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Deze groene leningen waarmee huishoudens extra voordelig een krediet kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4630), dan is het voordeel al snel €574. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden gezinnen zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Neerlanden variëren tussen de €4300 en €6700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een pakket met 10 panelen draait uit op om en nabij 2820 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Energiedirect en Qurrent betaal je hiervoor wel €705,00 (vergoeding mei 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Neerlanden kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118007€3425 – €4375€390
2302013€5175 – €5625€550
3355016€6050 – €6075€800
4401017€6450 – €6600€910
5432020€6900 – €7150€980
6506023€7650 – €7875€1110

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: een schuin/plat dak met genoeg plek, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat de panelen kan dragen. Eveneens is een hellingshoek van 36 graden het beste. Vanwege de zonnepanelencheck Neerlanden bekijk je of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Neerlanden bedraagt 3430 kWh. Dit staat voor plusminus 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1800 kWh moet je rekenen op 8, voor 2925 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3975 kWh gaat het om 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. De gemiddelde bewoners kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Eveneens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Neerlanden?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-neerlanden

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Neerlanden vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten zoek je snel en eenvoudig een goede leverancier in jouw eigen buurt. Veel bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Houd ook rekening met keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer de karakteristieken van het huis. Het genre huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Neerlanden.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Vandaar weten wij hoe we contact kunnen leggen als er meer info benodigd is. Nadien versturen ze de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  In een week volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven uit de buurt. Beperk je niet alleen tot het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook relevante keurmerken (je kunt denken aan CE-keurmerk, IEC keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je het nu niet betalen? Dit is geen issues meer: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die het dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Neerlanden op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Neerlanden
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Neerlanden een vergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!