Charleroi

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Charleroi? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Via krachtige zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het iets voor mijn woning? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Gebruikmakend van deze website bekijk jij praktische aanbevelingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Charleroi!

zonnepanelen installateur 6000
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Goed voor het milieu.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieHenegouwen
GemeenteCharleroi
Postcode60000
Gasverbruik20.510 kWh
Stroomverbruik kWh3455 kWh
Gemiddelde energierekening€163,20

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Charleroi april 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er helaas niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Charleroi. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Charleroi zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Charleroi
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Record Credits energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens zonder hoge lasten een speciaal type lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4980), dan is het belastingvoordeel al gauw €617. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het is een woning die 100% particulier is en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de klassieke mechanische tellers worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden investeerders hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De huidige kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Charleroi schommelen tussen de €5200 en €6300 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat gelijk aan circa ongeveer 2800 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Engie of Powerpeers betaal je hiervoor wel €700,00 (tarieven april 2024). Via goedkope zonnepanelen in Charleroi is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120806€3475 – €4475€390
2302011€5050 – €5675€625
3333015€6000 – €6125€750
4399017€6425 – €6800€930
5468019€7100 – €7150€1000
6512021€7625 – €7800€1050

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak. Evengoed is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Gezien de zonnepanelencheck Charleroi achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Charleroi bedraagt 3455 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen toereikend, voor 1950 kWh moet je rekenen op 8, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3800 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De gemiddelde investeerders kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Ook kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen liggen mooi onopvallend op het dak. De investering is laag, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Charleroi?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-charleroi

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Charleroi vergelijken? Door de uitleg die hierna komt zoek jij in een zeer korte periode een professionele vakman in jouw streek. Het merendeel van de leveranciers hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Beperk je niet alleen tot de verkoopprijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Schets het type woning. Het soort dak (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur levert jou dan ook aantrekkelijk zonnepanelen advies in Charleroi.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. We vragen om naam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Daardoor weten we hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Vervolgens verzenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen krijg je persoonlijke offertes van installateurs uit de omgeving. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar check ook op kleine lettertjes/certificaten (je kunt denken aan Recyclage, ISO certificaat, CE-keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is niet nodig.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijv. samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Charleroi op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Charleroi
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Charleroi verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningeigenaren die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten fluctueren tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente