Jumet

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Jumet? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. D.m.v. zonnepanelen op jouw woning kan je zelf stroom opwekken. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via onze vergelijker lees jij veelzijdige gegevens over zonnepanelen kopen in Jumet!

zonnepanelen installateur 6040
 • Makkelijk geld besparen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieHenegouwen
GemeenteCharleroi
Postcode60400
Gasverbruik23.770 kWh
Stroomverbruik kWh3485 kWh
Gemiddelde energierekening€177,45

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Jumet februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er helaas niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Charleroi. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit gaat al snel om honderden euro’s. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Charleroi is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Jumet
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening. Deze groene leningen waarmee woningeigenaren erg goedkoop een groene lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4740), dan is jouw winst al gauw €588. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Dit gaat wel veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is overeenkomstig met 6 procent rente. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Prijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het soort paneel, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (februari 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Jumet liggen tussen de €4100 en €6800 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Geschatte opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen staat voor zo’n 2910 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Energiedirect en/of Vandebron betaal je al snel €727,50 (prijs februari 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Jumet kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna bekijk je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118507€3575 – €4400€420
2273013€5050 – €5675€525
3320014€6000 – €6125€725
4399018€6525 – €6750€950
5454020€7025 – €7175€970
6511022€7475 – €7875€1080

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het strookt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Jumet check jij de geschiktheid van je dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Jumet bedraagt 3485 kWh. Je hebt dus nodig rond de 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 7, voor 3000 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh zijn dat circa 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. De meeste mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Bovendien onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De prijs ligt lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Jumet?

Voor het laten leggen van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Deze regel gaat niet op bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Veelal is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-jumet

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Jumet vergelijken? D.m.v. onze stappenplan kies je in korte tijd een erkende leverancier in je postcodegebied. Tal van aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan de kosten. Let ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is uw jaarlijkse stroomverbruik? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Schets zo specifiek mogelijk de woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Selecteer vervolgens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige biedt zo actueel zonnepanelen advies in Jumet.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: uw voornaam + achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we contact kunnen leggen als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  In een week ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven uit de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook de benodigde certificaten (je kunt denken aan TÜV keurmerk, IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen meerdere rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan verenigingen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Jumet op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Jumet
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Jumet een forfaitaire vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!