Ransart

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Ransart? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Met zonnepanelen op het dak wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door o.a. de steeds gunstigere prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door onze vergelijker tref je actuele raadgeving die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Ransart!

zonnepanelen installateur 6043
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Verantwoorde investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieHenegouwen
GemeenteCharleroi
Postcode60430
Gasverbruik23.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€177,92

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Ransart maart 2024

Een speciale subsidie is niet aan de orde in België. In sommige gemeenten zijn er een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Charleroi. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Charleroi kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Ransart
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Record Credits energiekrediet, Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren heel voordelig een afbetalingsregeling kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan is het belastingvoordeel al gauw €591. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de ouderwetse tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Dit komt niet alleen ten goede van onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim tienduizenden gezinnen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Ransart fluctueren tussen de €4200 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen mondt uit in circa 2940 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Oxxio betaal je al snel €735,00 (tarief maart 2024). Dankzij goedkope zonnepanelen in Ransart kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. Hieronder lees je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117406€3575 – €4400€390
2282013€5050 – €5625€600
3347016€6075 – €6025€725
4385018€6300 – €6650€900
5454019€6950 – €7250€990
6517021€7550 – €8125€1050

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Eveneens is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Dankzij de zonnepanelencheck Ransart check je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ransart is 3500 kWh. Dit staat voor ongeveer 12 panelen van 285 wattpiek. Let op: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan zijn er minder nodig. Maak ook een inschatting van de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1900 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2875 kWh zijn dat er 11, en voor 3975 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is vrijwel hetzelfde. Veel woningbezitters installeren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Je kunt ook all-black panelen bestellen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn zeer flexibel. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Ransart?

Puur voor zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning te regelen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ransart

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ransart vergelijken? Door gebruik te maken van tips van onze adviseurs zoek je binnen enkele minuten een erkende installateur in jouw eigen buurt. De meeste adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Kijk verder dan de verkoopprijs. Houd ook rekening met certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een zakelijke of particuliere vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer het type woning. Het genre huis (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn belangrijke onderdelen. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur biedt zo toepasbaar zonnepanelen advies in Ransart.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op basis daarvan weten wij hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de offertes.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgt er een transparante offerte van experts die goed staan aangeschreven. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (bijv. CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen meerdere duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak over hebben voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Ransart op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Ransart
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Ransart een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!